Volim testa, volim i da ih spremama... Kada je pita upitanju, najviše volim pitu sa domaćim korama, nekako mi je lakše razvući kore nego otići i kupiti ih, a ukus pite se ne može porediti.
Međutim moj muž voli i gibanicu. Samo kaže "E što ja volim gibanicu", nije bilo druge nego naći dobar recept. Probala sam mnogo recepata, svi su manje više bili slični, ali je krajnji rezultat uvek bio isti - GNJECAVA, bar što se mene tiče, zato je nisam ni volela. Tragajući za dobrim receptom našla sam ovaj fantastični recept i već par godina je spremam samo na ovaj način.... ovu gibanicu jedemo svi, ne samo tata :).
Sastojci:- 500 gr. kora za gibanicu;
- 80 gr. brašna;
- 2 kašičice soli;
- 1 ravna kašičica sode bikarbone;
- 200-250 gr. sitnog sira;
- 100 gr. kajmaka;
- 3 čaše kiselog mleka (3x180 ml);
- 5 jaja;
- 100 ml. ulja;
U činiju sipati brašno, so i sodu bikarbonu i promešati. Sir i kajmak pomešati i izgnječiti, pa dodati brašnu i dobro izmešati. Dodati kiselo mleko i mešati dok se smesa ne razredi i ne ujednači. Ja sve mešam žicom. Zatim dodati jaja i ulje, pa žicom sve dobro sjediniti.
Kore iseći ili iscepkati na manje komade. Razdvojiti ih, gužvati i ubacivati u vanglu sa filom mešajući nakon svakog ubacivanja. Nemojte ubaciti sve kore odjednom, jer će se teže mešati i veća je šansa da fil negde ne uspe da prodre. Kad su sve kore umešane ostaviti još pet minuta celu smesu da odstoji. Zatim je izliti na emajliran pleh dimenzija 25x35.
Peći na 200°C oko 45 minuta, do intenzivno zlatno braon boje gornje kore. Dok se gibanica peče, pripemiti nešto na šta ćete osloniti ivice prevrnutog pleha, kako bi pleh bio odignut od podloge. Kad je gibanica gotova, izvaditi je i odmah prevrnuti naopako, oslanjajući pleh na odstojnike. Ovo se mora uraditi što brže, da se gibanica ne bi izduvala. U tom položaju je ostaviti da se hladi 20 minuta.
Na ovaj način gibanica će sačuvati vazdušastu unutrašnjost, kao i visinu koju je postigla tokom pečenja. Nakon tog vremena, seći i služiti.
IZVOR
Нема коментара:
Постави коментар