Sastojci:
• 300 grama brašna (pola belo, pola integralno);
• 100 grama maslaca;
• 2 kašike livadskog ili bagrem meda;
• 1 jaje;
• 5 kašika šećera;
• 1 vanilin šećer ili 2 kašičice vaniline arome;
• na vrh prstiju soli;
• 1/2 praška za pecivo;
• 1 kašičica cimeta;
• 1 kašika čokolade u prahu;
• 1 kašika začina za medenjake ILI 1 puna kašika začina u prahu: klinčić, muskantni oraščić, đumbir;
• izrendana korica limuna ili pomorandže.
Priprema:
Prosejete brašno i belo i integralno, dodati prašak za pecivo, čokolada u prahu, so, šećer, vanilin šećer i sve druge navedene začine. Suvoj smesi dodate omekšali maslac u listićima (ne otapati!!), med i izrendanu koricu limuna ili pomorandže. Dlanovima istrljajte sve skupa tako da ujednačite smesu da bude ravnomerna, bez vecih i manjih mrvica. Zatim dodate jaje i sve dobro sjedinite u mekano testo koje se više ne lepi za dlanove. Dok mesite, po potrebi dodajte jos malo brasna ili vode, ali jako malo. Zamotajte smesu u plasticnu foliju i pustite je da odstoji u frižideru par sati ili preko noći.
Testo izvaditi iz frižidera, pola sata ga ostavite da se malo smekša, možete ga podeliti na 3 dela da brže smekša pa ga opet sjediniti u jednu celinu.
Ako nemate mašinu za mljevenje s nastavcima za kekse, željenim kalupima vadite keksice i slažite na pleh koji je obložen pek papirom. Između keksića ostavite malo razmaka da se ne slepe tokom pečenja.
Naravno da sam i ovde imala pomoć, moje je bilo da keksiće umesim, ostalo su devojke završile, pravili su se razni oblici :)...
IZVOR
Probali smo ih.Napravila sam male izmene ,stavila kakao mjesto cokolade i med od maslacka -pravila sam.Neznam da li je nesto promijenilo ali su se nama svidjeli.....
ОдговориИзбришиNema sta tu mnogo da promeni. Domaci med tvoj jos bolji svakako :)... Samo da imas ove zacine i ukus je isti... Jel Natac bolje?
ОдговориИзбриши