Пратиоци

недеља, 14. јануар 2018.

Oranžina


Gde je Šimer, tu je naravno i Šajm....a sa njom jedna divna Oranžina.


Sastojci za koru (peći 4 ovakve kore):

  • 3 belanaca;
  • 3 kašike šećera;
  • 3 kašike mlevenih oraha;
  • 1 kašika brašna;
  • 1/4 kesice praška za pecivo.
Sastojci za fil 1:
  • 1 zaleđena izrendana pomorandža;
  • 8 kašika šećera;
  • 1 dcl. soka od pomorandže;
  • 250 gr. mlevenih oraha;
  • 100 gr. čokolade.
Sastojci za fil 2:
  • 12 kom. žumanaca;
  • 250 gr.šećera;
  • 3 kesice pudinga od vanile ili sa kusom slatke pavlake;
  • 1 kašika gustina;
  • 1 litar mleka;
  • 250 gr. maslaca;
  • aroma vanile.
Priprema:

Kore: Umutitit belanca u čvrst šne, dodati šećer, kada se sjedine šećer i belanca, smanjiti mikser na najsporije i polako dodavati orahe, brašno i prašak za pecivo. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha. Peči u plehu od 26-28 cm. Peći 4 kore. Ukoliko se torta prekriva fondanom ispeći 5 kora.

Fil 1: Jednu veću pomorandžu zalediti i izrendati na najsitnije. U to dodati šećer, sok od pomorandže i kuvati oko 10 minuta sve zajedno. U to dodati čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi. Malo fil ohladiti, zatim u njega dodati mlevene orahe. Ostaviti da se fil potpuno ohladi.

Fil 2: Umešati žumanca, gustin i puding u 200 ml. mleka, koji predhodno odvojiti od 1 l. mleka. U ostatak preostalog mleka (800 ml) dodati šećer i staviti na šporet da provri. Kada mleko provri dodati masu sa žumancima, pudingom, gustinom i mlekom. Mešati dok se fil ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, zatim dodati predhodno penasto umućen maslac. Na kraju dodati aromu vanile po ukusu.

Filovati tako što svaku koru pre filovanja natopiti sokom od pomorandže (potrebno je oko 250 ml. soka za sve kore). Zatim ređati na sledeći način: kora, fil-1, fil-2, kora, fil-1, fil-2 i tako do kraja. Ukoliko tortu prekrivate fondanom završiti korom, ako ne završiti filom i dekorisati šlagom ili čokoladom.

 Presek....

IZVOR

Нема коментара:

Постави коментар