Пратиоци

петак, 14. септембар 2018.

Džem od šljiva


Najbolji recepti su jednostavni recepti. Takav je i ovaj dzem od šljiva. Domaćice u mom rodnom kraju ga generacijama spremaju na ovaj način, odokativnom metodom. Merenje nije potrebno, obzirom da ga kuvaju sa minimum šećera. Kraj odmora iskoristili smo za spremanje ovog starinskog džema.
Potrebno je:
  • šljive;
  • mlin za mlevenje mesa;
  • pola kg. šećera.
Priprema:

Šljive oprati i ostaviti na čistom stolnjaku da se malo ocede. Zatim samleti na mašini za mlevenje mesa. Sipati u veliku šerpu i staviti da se kuva. Od momenta vrenja, stalno mešati da ne zagori. Gustinu proveravati tako što izvadimo malo na tacnu, ohladiti i videti koja gustina vam odgovara. Pred kraj kuvanja, oko pola sata, sipati 500 gr. šećera, još malo kuvati i sipati u zagrejane tegle, koje potom ušuškati u ćebe. Sutradan odložiti gde držite zimnicu.
Nama je ispalo 14 tegli dzema, na tu količinu stavila sam 500 gr. šećera.
Nama je spremanje, pojednostavio ovaj kotao, u kom smo ga kuvali manje od 90. minuta, pa ko moze u njemu da ga kuva i ima mogućnost da ga nabavi, toplo preporučujemo.

Нема коментара:

Постави коментар