Najbolji recepti su jednostavni recepti. Takav je i ovaj dzem od šljiva. Domaćice u mom rodnom kraju ga generacijama spremaju na ovaj način, odokativnom metodom. Merenje nije potrebno, obzirom da ga kuvaju sa minimum šećera. Kraj odmora iskoristili smo za spremanje ovog starinskog džema.
- šljive;
- mlin za mlevenje mesa;
- pola kg. šećera.
Šljive oprati i ostaviti na čistom stolnjaku da se malo ocede. Zatim samleti na mašini za mlevenje mesa. Sipati u veliku šerpu i staviti da se kuva. Od momenta vrenja, stalno mešati da ne zagori. Gustinu proveravati tako što izvadimo malo na tacnu, ohladiti i videti koja gustina vam odgovara. Pred kraj kuvanja, oko pola sata, sipati 500 gr. šećera, još malo kuvati i sipati u zagrejane tegle, koje potom ušuškati u ćebe. Sutradan odložiti gde držite zimnicu.
Nama je ispalo 14 tegli dzema, na tu količinu stavila sam 500 gr. šećera.
Nama je spremanje, pojednostavio ovaj kotao, u kom smo ga kuvali manje od 90. minuta, pa ko moze u njemu da ga kuva i ima mogućnost da ga nabavi, toplo preporučujemo.
Нема коментара:
Постави коментар