Пратиоци

недеља, 22. мај 2016.

Pita od suvih šljiva i oraha


Recept za ovu fantastičnu pitu dobila sam od meni drage teta Rade, biće ovde još njenih specijaliteta.

Sastojci:
  • 500 gr. kora za pitu;
  • 600 gr. suvih šljiva bez košpice;
  • 250 gr. mlevenih oraha;
  • 100 gr. šećera;
  • 1 kesica vanilin šećera;
  • 1 šoljica od kafe (oko 1 dc.) ulja;
  • 1 šoljica kisele vode;
  • pola kašičice đumbira;
  • pola kašičice cimeta;
  • pola dcl. ruma;
  • oko 2 dcl. vode;
  • 2 kašike šećera;
  • šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Suve šljive oprati i staviti u šerpu sa malo vode i posuti sa dve kašike šećera, te malo upržiti. Dodati 1 dcl. vode i dinstati, pa uz dodavanje preostalog 1 dcl. vode polako dinstati dok šljive ne omeknu, pred kraj dodati pola decilitra ruma i još malo prodinstati. Skloniti sa strane.
Uzimati po tri kore, svaku poprskati sa mešavinom ulja i kisele vode, a na treću rasporediti uz ivicu suve šljive, a zatim celu koru poprskati mešavinom oraha, šećera, vanilin šećera i začina. Šećer staviti otprilike jednu kašiku po kori. Uvijati i slagati u pleh.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, peći oko petnaest minuta, zatim smanjiti na 170 stepeni i peći još oko 15 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар