Kako smo od naše kume dobili ovaj dzem (svašta nešto lepo i zdravo se krčka u njenoj kuhinjici, zavirite vredno je velike pažnje), čvrsto smo odlučili da čim dođemo do domaćih neprskanih smokava da ćemo ga obavezno spremati. Ove godine kod dede i bakice smokve prerodile, a sve domaće neprskane, evo ga i u našoj izvedbi. Odličan dzem sjajnog ukusa i minimum šećera u sebi. Hvala našoj kumi :).
Sastojci:
- 2 kg. smokava;
- 400. gr.šećera;
- sok od jednog limuna;
- štapić cimeta.
Smokve oprati i očistiti od peteljki i korice. Staviti u šerpu i rukom izgnječiti. Posuti šećerom i staviti da se kuva, dodati sok od jednog limuna i cimeta. Kuvati oko 45 minuta. Vruć džem sipati uvruće tegle, staviti u toplu rernu i ostaviti do sutradan da se ohladi.
Najbolji je sa bakicinim krofnama....
IZVOR
O, vidi, konacno novi postovi......da vidimo sta ste sve lepo pravili.....
ОдговориИзбриши