Jednostavna i jako ukusna pita od naših domaćih neprskanih šljiva.
Sastojci za testo:
- 300 gr. oštrog brašna;
- 150 gr. masti;
- 100 gr. šećera;
- 2 jaja;
- malo soli;
- 1/2 praška za pecivo;
- 1-2 kašike kisele pavlake;
- 700-800 grama šljiva;
- 5-6 kašika pekmeza od šljiva;
- 4 kašike šećera;
- 2 kašike mlevenih oraha;
- 1 kašičica klinčića u prahu;
- malo ruma.
Testo napraviti od svih navedenih sastojaka, prilikom mešenja testo postaje glatkije. Potom uviti u prozirnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. Nakon toga izvaditi testo i prepoloviti na dva jednaka dela, jedan deo razvući na pobrašnjenoj površini veličine tepsije i oklagijom prebaciti u okruglu tepsiju za tart promera 26 cm., testo takođe razvući i uz ivicu tespije, vratiti u frižider i za to vreme pripremati fil.
U široj šerpi propržiti šećer, kad šećer malo požuti dodati predhodno oprane, od košpice očišćene i na četvrtine i polovine isečene šljive. Dinstati dok šljive ne omeknu, ali da se ne raspadnu da se vide polovine, zatim pred kraj dodati orahe, cimet, malo klinčića i rum, pre nego sklonite sa pliče dodati i dzem od šljiva (nije obavezno, po meni, ali može).
Staviti fil na pripremljenu donju koru, sa strane prebaciti testo koje je bilo uz ivicu pleha i odozgo poklopiti razvaljenim drugim delom testa. Sve lepo ušuškati, potom viljukom izbockati testo da fil isparava i da se bolje ispeče.
Staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni 20-30 minuta. Kad se ispeče možete posuti šećerom u prahu.
Može se spremati i sa drugim voćem.
Može se spremati i sa drugim voćem.
Uh, kako mami ovaj fil!
ОдговориИзбриши