Uz ajvar se odlično uklopila ova stara pogača pletenica, jednostavna, brza i jako dekorativna. Recept iz moje svesčice, poslednji put spremana davne 1999. godine, vratila sam joj se...a sa njom i mnogim sećanjima :)...
- 900 gr. brašna;
- 2 jaja;
- 500 ml mleka;
- kvasac;
- kašičisa šećera;
- so.
Zagrejati mleko sa šećerom, dodati kvasac i 2 kašike brašna. Ostaviti da nadodje.
U posudu za mešenje pripremiti oko 800 grama brašna, u njega dodati so i jaja, potom polako dodavati nadošli kvasac i umesiti mekše testo nego za hleb, uz postepeno dodavanje preostalog brašna tako da se testo ne lepi za ruke. Ostaviti da naraste.
Nadošlo testo podeliti na tri dela, svaki deo razviti u vidu salame, zatim isplesti pletenicu koju zatim saviti u krug, spojiti je na karajevima i staviti u okruglu tepsiju promera 28. Ostaviti da nadodje, premazati je žumancetom, posuti susamom i peći u predhodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 45 minuta, što naravno zavisi od rerne.
E,ovo ću da pravim sledeće.Nije komplikovano...Kad smo već u kući silom prilike,svašta ću isprobati.
ОдговориИзбриши