Ove godine smo pored našeg ajvara, prvi put spremali ajvar sa plavim patlidžanom. Oduševljeni smo, iduće godine dupliramo dozu. Recept za preporuku.
- 10 kg. crvenih paprika;
- 4 kg. plavog patlidžana;
- 2 glavice belog luka;
- 1 litar ulja (stavljam maslinovo);
- ljute feferone ukoliko želite ljut ajvar;
- so.
Paprike oprati i ispeći. Nakon pečenja ih ostaviti u najlonsku kesu i dobro pokriti da se potpare, kako bi se paprike lakše gulile. Očistiti paprike i ostaviti da se ocede (ja ostavim da se cede celu noć).
Patlidžane oguliti, iseći na pola i ipeći u pećnici. Očistiti beli luk i oprati feferone.
Na mlinu za meso samleti ocedjenu papriku, patlidžane, beli luk i feferone.
U šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar usuti 2/3 ulj od navedene kolilčine, dodati samlevenu masu i so, zatim kuvati na laganoj vatri oko 2 sata. Na pola kuvanja dodati ostatak ulja i nastaviti sa mešanjem.
Ajvar je gotov kada ispari voda i osatje vidljiv trag prilikom mešanja, to jest kada se dobro vidi dno od šerpe. Vruć ajvar sipati u predhodno oprane i dobro zagrejane tegle, zatvoriti okrenruti i pokriti ćebetom, gde se ajvar ostavi da se ohladi. Nakon toga odložiti gde čuvate zimnicu.
Navela sam duplu meru nego što je u izvornom receptu, zaista ga treba spremati minimum sa ovim merama.
Нема коментара:
Постави коментар