- 4 litra vode;
- 2 šoljice male od kafe šećera;
- 3 šoljice soli;
- šolja od bele kafe ulja;
- 5 šoljica alkoholnog sirćeta;
- kesica bibera u zrnu;
- peršuna bar tri veće veze (zavisi koju količinu barite);
- 4 glavice belog luka;
- 3-4 šargarepe;
- kupus i paprike, količinu sami odredjujete.
Priprema:
Oprati paprike i izvaditi im peteljke. Kupus očistiti i izrezati na osmine. Iseckati peršun, što sitnije, kao i šargarepu, zatim beli luk očistiti i iseckati sitno, sjediniti sa peršunom i dodati oko 3 kašike krupne soli. To je začin koji stavljate preko barenih paprika i kupusa.
Vodu, so, šećer, ulje, alkoholno sirće i biber, slediniti i staviti da provri. Kada provri ubaciti kupus i paprike, paprike bariti kratko ne više od jednog minuta, a kupus zbog čvrstine malo duže oko 4 minuta. Obareno sklanjati u neki pleh, a u tečnost stavljati nove paprike i kupus dok sve ne obarite.
U veću plastičnu kantu na dnu posuti predhodno iseckan peršun, luk, šargarepu i so, zatim poredjati red obarenih paprika i kupusa, zatim opet začin, pa red barenog, red začina i tako dok bareno povrće ne poredjate. Izmedju redova poprskati i malo ulja. Kada ste sve poredjali staviti tanjir i preko toga nešto teško kako bi se što bolje ujedinilo sve. Ako ne pliva sok nakon što ste sve lepo složili, preliti sa vrelim sokom iz šerpe u kojoj ste predhodno barili.
Napomena, ukoliko barite manu količinu povrća (npr. 5-6 kg. kupusa i 3 kg paprike), količinu vode i svega ostalog što ide u deo gde se povrće bari smanjiti na pola, što sam i ja uradila jel vam ova količina treba ako barite veću količinu.
Odlično!Sjajni su ti ovi recepti iz starine.
ОдговориИзбриши