Пратиоци

недеља, 27. август 2017.

Komovi

Pred kraj odmora, jedan dan smo odvojili za obilazak Komova, tim visokim stenovitim gorostasima koji svojim vrhovima paraju nebo. Ističu ga tri visoka, moćna vrha koja grade celinu Komova i to: Kučki Кom - 2487 m., Ljevorečki Kom - 2453 m. i Vasojevićki kom - 2460 m. Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, velika udolina, u kojoj je smešten lednik, pokretna ledena masa, ledena reka, koja nastaje na mestima na kojima sneg ne uspeva da se otopi, gde se godinama taloži. Sa Komova se pruža panorama do Jadranskog mora, planine Lovćen, Kopaonika, Durmitora, Kosova i Albanije.  


Postoje mnoge priče o Komovima, a po verovanju ljudi tog mog lepok kraja, Komovimi su puni i na njima žive Komske vile, koje su začinjane od gore i trave, koje mnogi prizivaju, kažu da se mnogima i javljaju, neke su dobre, neke zle, a žive u komskim pećinama. Najpoznatija od njih je Vilina pećina ili Vilina jama u Ljevorečko-kraljskom Komu koja se izdaleka vidi i nepristupačna je. Zato za ovaj Kom se može čuti naziv Vila.Tu su vilinski dvorovi. Tamo kažu ima "svašta na svetu, što čovek može zamisliti". Ko se nadje u vilinim odajama biće počaščen svakom djakonijom :). Omiljeno mesto okupljanja komskih vila je Ljuban, a voda Margarita je poznata po vilama. Kako kažu, vile na Komovima žive u vazduhu, na zemlji, vodi, najviše u oblacima i u visokim Komskim vrhovima, pa zavisi gde koja boravi tako su dobijale i imena: nagorkinja, zagorkinja, bijela vila i vila bjelogorka, komska vila. Postoji priča da se vila može uhvatiti samo ako joj se ukrade košulja dok se kupa. Tada vila ide za momkom koji je ukrao njenu košulju i u večini slučajeva se udaje za njega, ali kad-tad vila odlazi u svoju slobodu.Vile su, po narodnom kazivanju, bile zaštitnice ratnika i  srpskog naroda.
Komske vile su izuzetno lepe, vitke i lake, ali sa ogromnom snagom. Pored pećina imaju i svoja gumna na kojima vršu žito i igraju kolo, takozvano vilino kolo. Imaju svoje vode i izvore gde se umivaju ili kupaju, gde se i najčešće sreću. One igraju kolo i ko nagazi i predje preko tog kruga, taj im razvija kolo i biva žestoko kažnjen. Otuda i priča  u Vasojevićima da je ispod Koma jahao na konju mladić. Iz neznanja naišao je na vilino kolo koje je, prešavši preko njega, razvio. Njegov konj se spotakao i pao,a sa njime i mladić. Povrijedjeni su bili i konj i konjanik. Konj je posle nekoliko dana uginuo, a mladiću se osušila leva strana tijela. Posle dugog lečenja mladić nije uspeo da se oporavi.
U Vasojevićima se pevaju mnoge pjesme o vilama.Jedna od najpoznajih je "Vila gajtan plete" i "Vila vilu preko Koma zvala", "Vila i vojvoda Marko".




A na moru, pa porasli smo i skakali sa velike stene, kako veliki tako i mali :)..

Нема коментара:

Постави коментар