Пратиоци

понедељак, 22. октобар 2018.

Džem od šipurka


Konačno smo bili u prilici da uberemo šipurak i napravimo ovaj zahtevno-omiljeni džem moje mladje mišice. Sve u skladu sa njenim karakterom, zahtevno-neodoljiva :). Dok je tata sa bakom pekao rakiju mi smo ubrale šipurak i krenule u spremanje ovog fantastičnog džema. Vredan je truda koji su uloži, posebno kad vidim kojom brzinom tegla nestane :).

Potrebno je:
  • oko 6 kg šipurka;
  • 1 kg šećera;
  • puno dobre volje i strpljenja.
Postupak:

Šipurak očistiti od peteljki, staviti ga u šerpu u kojoj će se kuvati i napuniti vodom, da bude dva prsta vode iznad šipurka. Kad se šipurak skuva skloniti sa šporeta i malo ohladiti. Dok je šipurak još vruć, a bi vam bilo lakše da ga pasirate, početi malo po malo pasirati kroz sito ili kroz spravu koja je namenjena za pasiranje, ukoliko je imate. Kad prvi put ispasirate, ponovite postupak još dva do tri puta, kako bi bili sigurni da u masi više nema iglica od šipurka. Na kraju masu procediti kroz nove najlon čarape.
Usuti šećer u dobijenu masu i staviti da se kuva. Kuvati do željene gustine. Vruć džem sipati u vruće tegle, prekriti ćebetom i ostaviti da se ohladi.

 

2 коментара: