Kad sam naišla prvi put na ovaj recept i paprike spremljene na ovaj način, bilo mi je sumljivo da može biti dobro. Probala iz čiste radoznalosti, vodila se time da nema mnogo posla, pa i da bacim nije neka šteta....to prvo spremanje je bilo pre pet godina, od tada ih redovno spremamo i zima ne može proći bez njih.
Obožavamo ih, a posebno moja mladja devojka :)...
Sastojci:
- 30 komada srednjih crvenih paprika,
- 2,5 dcl. alkoholnog 9-%-tnog sirćeta,
- 2,5 dcl. vode,
- 2 kašike šećera,
- 1 kašika soli,
- lovorov list,
- 0,5 kg. senfa,
- 2,5 dcl. maslinovog ulja.
Priprema:
Paprikama izvadite peteljke i očistite od semenki, zatim izrežite na rezance željene veličine.
U šerpu staviti sirće, vodu, lovorov list, so i šećer, kad to provri dodajte seckane paprike i kuvajte 5 min, a ako volite mekše paprike kuvajte 10 min.
Paprike ocedite i ostavite da se ohlade.
Senf dobro umešajte sa uljem, dodajte ohlađenu papriku, dobro izmešajte i punite u tegle.
Od ove količine ispadnu četiri tegle.
Od ove količine ispadnu četiri tegle.
Čuvajte gde čuvate i ostalu zimnicu.
Inače ove paprike spremam kad i ajvar i to iz jednog jedinog praktičnog razloga, a to je da od paketa paprika za ajvar odvojim najsitnije da se ne mučim sa čišćenjem, ko je čistio sitnije paprike zna o čemu pričam, tako da ja odvojim sitne i olakšam sebi posao kod ajvara.
IZVOR
Нема коментара:
Постави коментар