Odavno me nešto nije oduševilo kao ova pogača, ukusniju još nisam probala. Hvala divnom blogu na ovoj prekrasnoj pogači. Pojedena je u slast, još ako imate masniji sir, biće vam kompletan obrok.
Potrebno je:- 900 gr. brašna;
- 4 dcl. mleka;
- 2 jaja i jedno belance;
- 6 kašika ulja;
- 6 kašika jogurta;
- kvasac;
- 2 kašičice soli;
- 100 grama margarina ili masti (po izvornom receptu ide margarin, ali sam ja stavila mast i takođe je fantastičnog ukusa);
- 1 žumance i malo mleka za premazivawe pogače pre pečenja.
U mlako mleko staviti šećer, malo brašna, kvasac i sačekati da kvasac malo nadođe.
U posudu za mešenje staviti brašno, so, ulje, jogurt, jaja i belance, zatim umesiti sa mlekom meko testo i ostaviti sat vremena da naraste. Mast ili margarin, za vreme dok testo narasta, ostaviti na sobnoj temperaturi da bude mekše za premazivanje, a sir malo dosoliti ako je neslan.
Naraslo testo podeliti na 4 dela i svaki rastanjiti pravougaono na oko 1 cm. debljine. Premazati svaki deo margarinom ili mašću pa sirom.Preko staviti sledeći list testa i ponoviti postupak. Poslednji list testa ne mazati sa ničim.
Sada rukama blago pritiskati da se dobije pravougaonik veličine otprilike 28x40 cm.
Zatim testo preseći na pola, a onda svaku polovinu još dva puta, da se dobije šest traka testa. Svaku traku od polovine uvijati na jednu stranu na jednu stranu, a drugu polovinu na drugu stranu. prilikom uvijanja ne vući i ne rastezati trake.
Zatim testo preseći na pola, a onda svaku polovinu još dva puta, da se dobije šest traka testa. Svaku traku od polovine uvijati na jednu stranu na jednu stranu, a drugu polovinu na drugu stranu. prilikom uvijanja ne vući i ne rastezati trake.
Pripremiti tepsiju prečnika 30-32 cm.namazati je uljem, u sredinu tepsije staviti prvi krug, krajnji deop testa uvrnuti, do njega sledeći i tako svih šest traka. Krajeve oko 1cm.odseći i izravnati pre stavljanja u tepsiju.
Gotovu pogaču pre pečenja ostaviti na toplom mestu oko pola sata.
Pogaču peći na 180 C oko 45 minuta.
Redjala sam u tepsiji promera 30, ali mi je za ovu količinu testa mala pa sam jedan kug - jedna uvijena traka, pekla posebno u tepsiji, što me posebno oduševilo jel je bilo kao pecivo iz pekare, sledeći put ću više ovako peći :)...
Redjala sam u tepsiji promera 30, ali mi je za ovu količinu testa mala pa sam jedan kug - jedna uvijena traka, pekla posebno u tepsiji, što me posebno oduševilo jel je bilo kao pecivo iz pekare, sledeći put ću više ovako peći :)...
Probacemo,nesumljam da ce biti dobro kao vecina recepata koje sam probala.Samo nastavi i cesce pisi.��
ОдговориИзбришиFantastična je, obavezno je probaj :)
ОдговориИзбриши