Letos smo sami brali šumske kupine. Za ptičice je to bio pravi doživljaj. Recept je iz moje sveske, jednostavan, bez štetnih dodataka i jako ukusan.
Potrebno je:
- 3 kg. kupina;
- 2 kg. šećera;
- 2.5 litara vode;
- 2 kesice limontusa.
Kupine izmeriti i staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati sok, dodati vodu, zatim izgnječiti rukom kupine i dodati limontus. Ostaviti da prenoći. Sutradan u masu dodati šećer i staviti da se kuva. Od momenta vrenja kuvati 10-tak minuta, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Ohladjen sok procediti kroz gazu, sipati u flaše i čuvati u frižideru.
Ukoliko kuvate veću količinu, vruć sok procediti i sipati u predhodno zagrejane flaše, pokriti ćebetom i ostaviti da se ohladi.
Ostatak kupina možete koristii kao dzem.
Нема коментара:
Постави коментар