Пратиоци

четвртак, 14. јануар 2021.

Japanka


Fantastična torta sa sjajog bloga Jekin kapric, za naš veliki 10-ti rođendan. 

Potrebno je:

- za jednu koru-

  • 3 jaja;
  • 4 kašike šećera;
  • 3 kašike brašna;
- za druge dve kore -

  • 1 kašika kakaa;
  • 1 štangla otopljene i prohlađene čokolade;
- preliv za kore-

  • 200 gr šećera;
  • 200 ml vode;
  • 2 kašike soka od limuna.
- za beli fil -

  • 750 ml mleka;
  • 8 kašika šećera;
  • 6 kašika brašna;
  • 250 gr maslaca.
- za braon fil -

  • 100 gr čokolade;
  • 8 kašika šećera;
  • 8 kašika mleka;
  • 125 gr maslaca;
  • 250 gr mlevenih oraha.
- za ukrašavanje -

  • 250 ml slatke pavlake;
  • 200 gr čokolade za kuvanje.
Priprema:

Kore: peku se tri kore, jedna svetla i dve tamne.

Svetla kora: umutiti 3 belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati žumanca i dobro umutititi. Zatim dodati brašno, to umešati kašikom i peći u okrugli pleh promera 30 jel će se od ove kore praviti kiflice. Peći na 180 C oko 15 minuta.

Tamne kore: na isti način spremiti i preostale dve kore, s tim što se u njih dodaje po jedna kašika kakaa i jedna štangla otopljene čokolade. Te kore peći u pleh promera 28.

Dok se kore peku skuvati sirup od vode, šećera i soka od limuna, kuvati sve oko 10 minuta.

Pečene kore ohladiti, zatim ih izbockati čačkalicom i polako natopiti kuvanim sirupom.

Beli fil:

- u šerpu sipati  500 ml mleka i 8 kašika šećera, staviti na šporet. U preostalo mleko 250 ml izmešati 6 kašika brašna i skuvati u mleku kada isto provri. Fil ohladiti i u ohlađen fil dodati maslac i sve dobro sjediniti.

Braon fil:

- u šerpu staviti mleko, šećer,  čokoladu i maslac, kada se sve otopi dodati mlevene orahe.

Filovanje: svetlu koru iseći na 8 delova, kao trugao, premazati tamnim filom i uviti kao kiflice. Treba da ostane još dosta fila, to jest nećete utrošiti ceo fil.

Tamnu koru staviti na tanjir, oko nje staviti obruč ukoliko ga imate, ja ga nisam umela i bez problema smo je napravili. Koru premazati u tankom sloju belim filom, u krug uz ivicu tamne donje kore poređati uvijene kiflice. Ima tačno toliko koliko treba da zatvorite krug.

Sredinu premazati braon filom, kojim premazati i kiflice. Na braon fil staviti ostatak belog fila, koji polako stavljati kako se ne bi sjedinio sa braon filom. Ostaviti dve kašike belog fila da se premaže gornja kora. Staviti drugu tamnu koru i u tankom sloju je premazati belim filom.

Tortu ukrasiti po želji. Mi smo pravili čokoladnu ogradicu.

A za školu je napravljena pinjata :)

Izvor

1 коментар:

  1. Za ukus znam kakav je, ali i dekoracija je zaista prelepa Vanja! Hvala na poverenju, drago mi je što si baš Japanku izabrala za detetov rođendan! Veliki pozdrav,
    Jeka

    ОдговориИзбриши