Velikih 13 godina. Rasteš brzo malena devojčice moja i već znaš da uspeh ne dolazi sam, već da moraš ići prema njemu. Reka probija stenu, ne zbog svoje moći, već zbog svoje upornosti. A ti si moja reka, čistra i bistra, a jako uporna i moćna. Nauči da sama pomeraš granice svojih mogućnosti...mada mislim da i to već sa lakoćom radiš 💗.
Torta je izbor slavljenice, pronašla je na internetu i bila je pravi pogodak, planula u trenu 😀.
Potrebno je:- za karamel:
- 200 gr.šećera;
- 200 ml pavlake za kuvanje;
- 1 kašika aroma vanile;
- prstohvat soli;
- 50 gr. maslaca;
-za koru:
- 4 jaja;
- 115 gr. maslaca;
- 190 gr.čokolade za kuvanje;
- 4 kašike šećera;
- prstohvat soli;
- 1 kašika arama vanile;
-za fil:
- 500 ml. slatke pavlake;
- 500 gr. maskarponea;
- 1 kašika arama vanile.
-za ganache:
- 200 gr. čokolade za kuvanje;
- 200 ml.slatke pavlake.
Priprema:
Karamel: 200 grama šećera staviti u suvu šerpu i staviti na ploču da se napravi karamel, ali sve to raditi na nižoj temperaturi da se napravi smesa kao med. U drugoj šerpi usuti 200 ml.pavlake za kuvanje, zagrejati do momenta vrenja. Toplu dobro zagrejanu pavlaku usuti u vruć karamel, dobro na toploj ploči mešati da dobijete lepu karamel smesu. Dodati aromu vanile, prstohvat soli i maslac Ostaviti da se to sve hladi.
Kora: 115 r. maslaca i 190 gr.čokolade za kuvanje otopiti na pari i skloniti da se prohladi. Za to vreme umutiti 4 belanca u čvrst sneg, u drugu posudu umutiti 4 žumanca, dodati 4 kaške šećera, prstohvat soli i aromu vanile. Zatim u žumance dodati čokoladu, a onda postepeno dodavati belanca uz mešanje. Usuti u okrugli pleh 26 i peči u predhodno zagrejanu pećnicu na 165C. oko 20 minuta, Ispečenu koru ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Fil: 500 ml slatke pavlake umutiti u čvrst šlag. Dodati 500 gr maskarpone sira i aroma vanilu, sve dobro mikserom ujediniti na najmanjoj brzini.
Koru izvaditi iz pleha i staviti na okrugli tanjir ili pleh, a oko kore vratiti obruč sa tepsije u kojoj se kora pekla. Podeliti fil na dva dela. Prvi deo rasporediti po kori. Ostatak fila staviti u kesu za ukrašavanje, zatim oko oboda torte stavljati fil u krug, ali tako da u sredini ostavite udubljenje, u to udubljenje lagano uliti karamel i popuniti sredinu.Karamel pokriti ostatkom belog fila i lagano sve izravnati. Ostaviti u frižider dva sata na hladjenje.
Glazura: Slatku pavlaku ugrejati i tako vrućom preliti preko izlomljene čokolade, zatim mešati dok se ne rastopi.
Izvaditi tortu iz frižidera, odvojiti rub, izravnati pažljivo beli fil, ukoliko treba i preliti čokoladnom glazurom. zatim ukrasiti po želji.
Može se posuti i krokantima, koje posebno pravite postoji recept na Colinarici.
Izvor
Odlična stvarno!
ОдговориИзбриши