Пратиоци

петак, 19. април 2019.

Pogača kruna


Volim peciva i često ih spremam...krajnje vreme da se na ovim stranicama nađu pogače, koje su jako često na našoj trpezi. Pa da počnemo sa ovom jednostavom i dobrom pogačom...
Potrebno je:
  • 300 ml. mleka
  • 1 kašičica šećera;
  • 2 jaja;
  • 5 kašika maslaca ili svinjske masti;
  • suvi kvasac;
  • 1 kašičica soli;
  • 700 gr. brašna.
Priprema:

Ugrejati mleko u koje staviti šećer, brašno i kvasac, ostaviti da kvasac malo naraste. U vanglicu staviti ostatak brašna, so, mast ili maslac, jaja i na kraju umesiti sa nadošlim kvascem.. Ostaviti na naraste.
Kad je testo naraslo, podeliti ga na 9 delova, od osam napraviti loptice, a deveti deo malo razvijte. U tepsiju u koju će te peći pogaču (24 cm) namazati margarinom i u sredinu stavite jedan dublji tanjirić.
Deveti deo koji ste razvili staviti preko tanjirića.
Okolo tanjirića staviti preostalih osam loptica.
Parče u sredini izrezati na osam trouglića. Svaki trouglić prebaciti preko loptice.
Izvaditi tanjirić i pogaču ostaviti da naraste.
Premazati pogaču žumancetom, poželjan je mali pomoćnik :), u koji staviti kašičicu vode i ukrasiti semenkama.

Pogaču peći na 200 C, a kada porumeni prekriti je odozgo i nastaviti peći na 150 C.


Izvor

Нема коментара:

Постави коментар