Пратиоци

недеља, 15. септембар 2019.

Ajvar sa plavim patlidžanom


Ove godine smo pored našeg ajvara, prvi put spremali ajvar sa plavim patlidžanom. Oduševljeni smo, iduće godine dupliramo dozu. Recept za preporuku.
Potrebno je:
  • 10 kg. crvenih paprika;
  • 4 kg. plavog patlidžana;
  • 2 glavice belog luka;
  • 1 litar ulja (stavljam maslinovo);
  • ljute feferone ukoliko želite ljut ajvar;
  • so.
Priprema:

Paprike oprati i ispeći. Nakon pečenja ih ostaviti u najlonsku kesu i dobro pokriti da se potpare, kako bi se paprike lakše gulile. Očistiti paprike i ostaviti da se ocede (ja ostavim da se cede celu noć).
Patlidžane oguliti, iseći na pola i ipeći u pećnici. Očistiti beli luk i oprati feferone.
Na mlinu za meso samleti ocedjenu papriku, patlidžane, beli luk i feferone.
U šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar usuti 2/3 ulj od navedene kolilčine, dodati samlevenu masu i so, zatim kuvati na laganoj vatri oko 2 sata. Na pola kuvanja dodati ostatak ulja i nastaviti sa mešanjem. 
Ajvar je gotov kada ispari voda i osatje vidljiv trag prilikom mešanja, to jest kada se dobro vidi dno od šerpe. Vruć ajvar sipati u predhodno oprane i dobro zagrejane tegle, zatvoriti okrenruti i pokriti ćebetom, gde se ajvar ostavi da se ohladi. Nakon toga odložiti gde čuvate zimnicu.

Navela sam duplu meru nego što je u izvornom receptu, zaista ga treba spremati minimum sa ovim merama.


Нема коментара:

Постави коментар