Пратиоци

недеља, 2. август 2020.

Kupus na Kokotove :)

Sve više volim male ukradene trenutke, kada se mogu opustiti, duboko udahnuti, zatvoriti oči i vratiti se uspomenama i mirisima detinjstva koje želim da zadržim, u vreme kada nam je jedini problem bio gde ćemo i sa kim da se igramo. Ostala lepa sećanja, a sa njima i mirisi koji me prate gde god da krenem...a miris ovog kupusa je gotovo nemoguće izgubiti...jedna stvar mi nikada nije bila jasna, ni tada kada sam bila dete, a ni sada, zašto "Kupus na kokotove" 😃, tražila kao dete i kokota u kupusu, ali ga nikada nisam našla, sada je prestala ta vrsta potrage 😂, ali na pitanje "Zašto" još uvek nema odgovora, verovatno bi naše bake znale...
Još jedan recept  mog kraja da sačuvam od zaborava.
Potrebno je:
  • 4 litra vode;
  • 2 šoljice male od kafe šećera;
  • 3 šoljice soli;
  • šolja od bele kafe ulja;
  • 5 šoljica alkoholnog sirćeta;
  • kesica bibera u zrnu;
  • peršuna bar tri veće veze (zavisi koju količinu barite);
  • 4 glavice belog luka;
  • 3-4 šargarepe;
  • kupus i paprike, količinu sami odredjujete.

Priprema:

Oprati paprike i izvaditi im peteljke. Kupus očistiti i izrezati na osmine. Iseckati peršun, što sitnije, kao i šargarepu, zatim beli luk očistiti i iseckati sitno, sjediniti sa peršunom i dodati oko 3 kašike krupne soli. To je začin koji stavljate preko barenih paprika i kupusa.

Vodu, so, šećer, ulje, alkoholno sirće i biber, slediniti i staviti da provri. Kada provri ubaciti kupus i paprike, paprike bariti kratko ne više od jednog minuta, a kupus zbog čvrstine malo duže oko 4 minuta. Obareno sklanjati u neki pleh, a u tečnost stavljati nove paprike i kupus dok sve ne obarite.

U veću plastičnu kantu na dnu posuti predhodno iseckan peršun, luk, šargarepu i so, zatim poredjati red obarenih paprika i kupusa, zatim opet začin, pa red barenog, red začina i tako dok bareno povrće ne poredjate. Izmedju redova poprskati i malo ulja. Kada ste sve poredjali staviti tanjir i preko toga nešto teško kako bi se što bolje ujedinilo sve. Ako ne pliva sok nakon što ste sve lepo složili, preliti sa vrelim sokom iz šerpe u kojoj ste predhodno barili.

Napomena, ukoliko barite manu količinu povrća (npr. 5-6 kg. kupusa i 3 kg paprike), količinu vode i svega ostalog što ide u deo gde se povrće bari smanjiti na pola, što sam i ja uradila jel vam ova količina treba ako barite veću količinu.

1 коментар: