Пратиоци

недеља, 8. јануар 2017.

Američka pita od jabuka




Pita koja se protekle dve godine prilično odomaćila u našoj kući. Krajnje vreme da je zabeležimo i ovde.


Sastojci za koru:

  • 500 gr. oštrog brašna;
  • 1 kašičica šećera;
  • 1 kašičica soli;
  • 150 gr. maslaca;
  • 150 ml. hladne vode;
  • maslac za premazivanje kalupa.
Sastojci za fil:


  • 6 - 8 jabuka Granny Smith (1.5 kg);
  • 100 gr. šećera;
  • 2 kašike oštrog brašna;
  • 1 limun; 
  • 1/2 kašičice cimeta;
  • 1/4 kašičice mlevenog muškantnog oraščića;
  • 40 gr. maslaca.
Za premazivanje je potrebno 1 jaje.


Priprema:
Za  testo u činiji pomešati brašno, so i šećer, dodati maslac i mikserom umutite dok se ne dobiju krupne mrvice. Nakon toga postepeno dodajte hladnu vodu i mešati dok testo ne bude kompaktno, da ne bude vlažno ili lepljivo. Proverava se tako što se stisne manja količina testa, ako je testo i dalje mrvičasto dodajte još malo hladne vode i to postepeno još po jednu kašiku.
Testo poselite na dva dela i oblikujte u loptice. Zamotati ih u plastičnu foliju i ostavite u frižider da se testo hladi najmanje sat vremena.
Na malo pobrašnjenoj površini razvući testo u okrugli kalup promera 26 cm. i debljine 3 mm. Jedan razvučeni deo testa prebacite u okrugli kalup koji ste predhodno namazali maslacem i lagano ga utisnite.
Fil spremiti u većoj činiji tako što će se izmešati predhodno oguljene i od semenki očošćene jabuke iseckane na kockice, dodati začine i brašno i sve dobro izmešati i sjediniti jabuke sa začinima. Kašikom rasporedite fil na testo u kalupu i rasporediti manje komadiće maslaca po celom filu.
Prekrijte fil preostalim testom. Oblikujte krajeve testa tako da višak odstranite makazama, nakon čega spojite donje i gornje testo stiskanjem prstima.
Preostalim viškom testa ukrasite pitu, nakon čega je premažite umućenim jajetom.
Pecite sat vremena u predhodnoj zagrejanoj rerni na 190 stepeni, a pre posluživanja ohladiti je na žičanoj rešetki.

Нема коментара:

Постави коментар