Пратиоци

субота, 7. јануар 2017.

Pasulj prebranac za Badnje veče


Običaje za Badnji dan nasledili smo od naših predaka, trudimo se da ih prenesemo na naše potomke u onolikoj meri koliko nam to uslovi dozvoljavaju. Za Badnji dan unosimo badnjak u naše domove i porodica se okuplja za posnom večerom. Prema hrišćanskoj tradiciji, običaj sečenja badnjaka se vezuje za to što su pastiri na znak Zvezde da se rodio Hristos Spasitelj, nasekli granja i odneli ga u pećinu da nalože vatru i ogreju Hrista i njegovu majku Mariju.
U mom rodnom kraju u ranu zoru pre izlaska sunca, domaćin kuće ili najstariji sin idu da seku badnjake. Dovuku ih do kuće i prislone uz kuću pored ulaznih vrata sa istočne strane. Kako nismo u mogućnosti da badnjak na tradicionalan način posečemo, naš domaćin ide rano u badnje jutro i donese badnjak sa pijace. Tokom dana na sto stavim orahe, suve šljive, bademe, suvo groždje, brusnicu, suve smokve i žito. Žitom se posipa badnjak, slama i položajnik..
Po običajima pred veče domaćin unosi badnjak i slamu u kuću, kuca na vrata i kada ptičice pitaju "Ko je?", taja im odgovara "Badnjak vam dolazi u kuću.", otvaramo vrata i domaćica govori "Dobro veče badnjače", onda domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću i pozdravlja ukućane rečima "Srećno vam badnje veče", na šta ga ukućani otpozdravljaju sa "Bog ti dobro dao i sreće imao", dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita. Nakon što unese badnjak domaćin sa njim obidje sve uglove kuće ostavljajući u svaki ugao po jedan orah, a ptičice za svo to vreme idu za tajom i pijuču pilići. Nakon toga se unosi slama i stavlja se ispod stola gde će biti postavljena večera.
Badnja večera je posna ali bogata, obiluje jelom i pićem da bi nova godina bila rodna i puna izobilja. Kod nas je na trpezi bio pasulj prebranac, punjene posne suve paprike, riba, kupus, paprike, pogača, beli luk i ajvar, a na kraju pita od jabuka.
Pasulj prebranac je naravno uvek na našoj trpezi za Badnje veče i spremam ga na način na koji ga sprema i moja mama, mada nema tu neke posebne recepture, recepti se minimalno razlikuju.



Sastojci:
  • 500 gr. pasulja;
  • oko 250 gr. crnog luka;
  • 2 - 3 komada praziluka, zavisi od veličine;
  • lovorov list;
  • so, biber, začin C;
  • 2-3 kašike ajvara;
  • malo kuvanog paradajza.
Priprema:

Pasulj oprati i staviti sa malo vode da provri, Posle par minuta kuvanja baciti tu prvu vodu, kazu da je pasulj tada lakši za varenje, tako radi i kaže moja mama, ja sam samo usvojila. Naliti u pasulj drugu vodu i staviti da se kuva.
Za vreme dok se pasulj kuva, na ulju ispržiti sitno isečen crni luk i praziluk. Nakon toga dodati sve začine, zatim dodati ajvar i kuvani paradajz. Kad smo to sve ujedinili dodati predhodno ocedjen pasulj, sve to zajedno izmešati i ujediniti, nakon čega dodati malo vode u kojoj se kuvao pasulj, usuti u zemljani sud i staviti da se u rerni zapeče. Pasulj je gotov kad voda uvri i na površini se stvori rumena korica.
Pijuču pilići :)

1 коментар: