Пратиоци

уторак, 10. новембар 2015.

Ledeni breg

 ....negde u četvrtom razredu srednje škole počela sam pisati svesku sa receptima....nije to bilo kakva sveska, to je sveska prepuna uspomena. Svaki recept ima svoju priču vezanu za nekog ili nešto... Na neki način je u toj svesčici ispisan ceo studentski život, pored recepata su imena Mika - Vranjanka, Boske, Prle, Mara Dejina, Bubica, Šćepa, Kaja svaja, Mekilica, Zoki, Ljubica, mama Cecin specijalitet i tako redom.....Sve su to uspomene, koje sa osmehom gledam i koje bi ponovo rado proživela.
Ledeni breg, kolač koji je zapisan u prošlom veku, davno je to bilo....spreman stotinu puta sa mojom sestrom...bio je to timski rad, uvek, jedna sprema jedan deo, druga drugi, kolač gotov za tren oka...onda je naišao jedan period kada ga nisam spremala. Vratila sam mu se i sa zadovoljstvom ga spremama mojoj deci, koji ga obožavaju....
Jednostavn, brz, ukusan i da jako bitno, odlično prolazi kod dece.



Sastojci:
  • 300 gr. plazma keksa ili nekog drugog keksa istog oblika;
  • 2 pudinga od vanile;
  • 250 gr. maslaca;
  • 200 gr. šećera;
  • 500 ml.mleka;
  • 1 kesica šlaga.
Priprema:

Skuvati puding u mleko i ostaviti da se ohladi. Kad se skroz ohladilo dodati predhodno umućen maslac sa šećerom i sve dobro izmešati i sjediniti.
Kad je fil gotov, uzeti četvrtasti pleh, u tanjir usuti malo mleka, keks malo potopiti u mleko, to jest samo ga okrenuti sa jedne i druge strane i redjati na pleh po četiri, izmedju kojih ostaviti malo razmaka i tako napraviti četiri reda. Preko keksa staviti fil, zatim redjati tri reda keksa opet sa malo razmaka izmedju, fil preko reda keksa, zatim dva reda keksa, fil, zatim još jedan red keksa i prekriti filom.
Pomoć je uvek dobrodošla, tako da je moja starija devojka uvek raspoložena da umuti mikserom, nasloži keksiće i naravno premaže kolač šlagom :)...

Umutiti šlag i premazati gotov kolač.

Nakon što je devojka mami pomogla u spremanju kolača, krenula je na žurku kod svoje drugarice Kikice, pre toga napravila je i čestitku :)...

3 коментара:

  1. Jela sam ovo jednom kod tebe, dok si jos zivela u onom kucerku na Krstu, i stvarno-nikad vise ga ne videh, a odlican je bio....valjda svega ima po internetu pa redje virimo u ove svoje svescice

    ОдговориИзбриши
  2. Zato sam ga zadnjih dvadeset dana spremila četiri puta....uvek plane za manje od dva dana...obožavaju ga...a spremi se bukvalno za petnaest minuta....
    Nisi zaboravila kućicu na Krstu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши