Пратиоци

субота, 27. август 2016.

Pita od šljiva




Jednostavna i jako ukusna pita od naših domaćih neprskanih šljiva.


Sastojci za testo:

  • 300 gr. oštrog brašna;
  • 150 gr. masti;
  • 100 gr. šećera;
  • 2 jaja;
  • malo soli;
  • 1/2 praška za pecivo;
  • 1-2 kašike kisele pavlake;
Sastojci za fil:
  • 700-800 grama šljiva;
  • 5-6 kašika pekmeza od šljiva;
  • 4 kašike šećera;
  • 2 kašike mlevenih oraha;
  • 1 kašičica klinčića u prahu;
  • malo ruma.
Priprema:
Testo napraviti od svih navedenih sastojaka, prilikom mešenja testo postaje glatkije. Potom uviti u prozirnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. Nakon toga izvaditi testo i prepoloviti na dva jednaka dela, jedan deo razvući na pobrašnjenoj površini veličine tepsije i oklagijom prebaciti u okruglu tepsiju za tart promera 26 cm., testo takođe razvući i uz ivicu tespije, vratiti u frižider i za to vreme pripremati fil.

U široj šerpi propržiti šećer, kad šećer malo požuti dodati predhodno oprane, od košpice očišćene i na četvrtine i polovine isečene šljive. Dinstati dok šljive ne omeknu, ali da se ne raspadnu da se vide polovine, zatim pred kraj dodati orahe, cimet, malo klinčića i rum, pre nego sklonite sa pliče dodati i dzem od šljiva (nije obavezno, po meni, ali može).
Staviti fil na pripremljenu donju koru, sa strane prebaciti testo koje je bilo uz ivicu pleha i odozgo poklopiti razvaljenim drugim delom testa. Sve lepo ušuškati, potom viljukom izbockati testo da fil isparava i da se bolje ispeče.
Staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni 20-30 minuta. Kad se ispeče možete posuti šećerom u prahu.
Može se spremati i sa drugim voćem.

1 коментар: