Završilo se letovanje, vraćamo se polako svakodnevnim obavezama...posle odmora smo se bavili i krečenjem....e to je posao...no deca kod babe, završismo i to.
Usred krečenja, morala sam spremiti i moj omiljeni sok od višanja. Spremam ga godinama po receptu meni drage teta Rade....mislim da ga nikad neću promeniti...
Sastojci:
- 4 kg. višanja,
- 2.5 kg. šećera,
- 2 limuntusa.
Priprema:
Višnje oprati i očistiti od košpica. U šerpu, u kojoj ćete kuvati sok, ređati red višanja, pa red šećera. Pokriti krpom i ostaviti 12 sati da odstoje, može i duže. Nakon tog vremena staviti da se kuva, na dva kilograma višanja staviti jedan limontus. Kada sok provri, kuvati pet minuta i skloniti. Sa rešetkastom kašikom vaditi višnje, a zatim sok usuti u predhodno oprane, oceđene i u rerni zagrejane flaše. Zatvoriti i prekriti peškirom ili nekim ćebetom, ostaviti da se tako ohladi.
Višnje koje smo izvadili iz kuvanog soka, staviti u tegle, na vrh u tankom sloju premazati maslacem, zatvoriti tegle. Koristiti ih za pitu od višanja.
Višnje koje smo izvadili iz kuvanog soka, staviti u tegle, na vrh u tankom sloju premazati maslacem, zatvoriti tegle. Koristiti ih za pitu od višanja.
Нема коментара:
Постави коментар