Пратиоци

субота, 2. мај 2015.

Uskršnje jaje za takmičenje u našem vrtiću....


Na praznik Uskrsa vernici se pozdravljaju sa „Hristos voskrese!“ i odgovaraju pozdravom „Vaistinu voskrese!“
U nekim starim tekstovima, Uskrs se naziva praznikom crvenih jaja. Što se običaja tiče, kojih nema mnogo za Uskrs, najrasprostranjeniji je običaj bojenja i šaranja jaja. Ljudi su darivali jedni druge bojenim jajima. U davna vremena uskršnja jaja su se bojila samo crvenom bojom, koja je izražavala radost i veselje.
Po predanju, Marija Magdalena je došavši u Rim da caru Tiberiju objasni Hristovo vaskrsenje, ovome darovala crveno jaje: „Jer jaje...pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu život i izleže živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob- ljusku- i izađe na svet- kao što je i Isus svoje mrtvo telo oživeo i iz groba ustao. Crvena boja je boja radosti zbog tog radosnog događaja“.
Po pravilu jaja se boje izjutra dok je dan unapred i nikad posle podne. Ovim se jajima mora svaki ukućanin na Vaskrs omrsiti. Seljaci su njima trljali deci obraze, umivali se vodom u kojoj su jaja „prenoćila“ radi zdravlja.


Jaja koja smo bojili kući, a kako običaju nalažu, jesu bila obojena u crvenoj boji, a za konkurs u vrtiću smo ukrašavali po principu što šarenije to veselije.
Ove godine u našem vrtiću nismo imali radionicu, kako to obično i bude, već konkurs i izbor za "NAJNaJ" Jaje, to jest najbolje ukrašeno uskršnje jaje na papiru...naravno da su deca to oduševljeno prihvatila i trka je mogla da počne.
Zadatak, koliko god ovako izgledao lak, ipak nije bio...bar za mene :).. Svako je zeleo da baš njegovo jaje bude jedno od pet najlepših (za toliki broj su deljene diplome). Obišli smo Kineze i kod njih kupili sve sto smo smatrali da nam je potrebno (šljokice, hobi penu, stikere), kad smo došli kući igra je počela :)...neko je lepio, neko seckao, neko odvajao i na kraju krajnji rezultat je bio baš ovakav:


Kao i svako drugo takmičenje, tako i na ovom, ukrašena jaja dobila su broj (7 i  11). Izložbu su organizovali u glavnom holu vrtića, kutija je takodje bila spremna i glasanje je počelo...


Posle četiri dana izvučeni su glasački listići, regularno ispraćeno prebrojavanje glasova :) i mi smo osvojili četvrto mesto, kakva je to radost bila, dobili smo čak i diplomu :):):)...



4 коментара: