Пратиоци

субота, 30. јануар 2016.

Slavski kolač

Slavljenje krsne slave je ostala neprekinuta tradicija kod nas Srba. Mnogo je toga promenjeno u narodnom životu i običajima, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda.
Simbolika obeležavanja i proslavljanja krsne slave ogleda u odlasku u crkvu, osveštavanju kolača, žita i vina, a kod kuće paljenjem sveće. Nažalost u poslednje vreme sve se češće susrećemo sa proslavljanjem slava u restoranima.
U vremenu u kom živimo i u kom se ne poštuje mnogo tradicija i vera, trudimo se da deci prenesemo prave vrednosti. Već znaju da nam sveštenik dolazi dva puta tokom godine, pred slavu i pred uskrs, ponosna sam na način na koji ga dočekaju, pune radosti. Nakon toga se bavimo spremanjem žita i slavskog kolača, ptičice su dovoljno porasle da mogu aktivno učestvavati u pravljenju nekih ukrasa (prave valjke, vade krugove i cvetiće), u tome baš uživaju. Raduju se Božiću, pijuču pilići po kući, dok tata stavlja slamu, sa nestrpljenjem čekaju česnicu i ko će dobiti paricu :)... Za Uskrs su ozbiljne pripreme boje jaja, prave koku i piliće, a onda ko će pobetiti u lomljenju jaja :)....

Pred slavu sveštenik dolazi i osvećuje vodicu u domovima koji slave. Za osvećenje vodice domaćica priprema sledeće: jednu posudu (činiju) sa vodom, buket bosiljka, manju svećicu, kadionicu, tamjan i spisak ukućana u kući. Sve to postavimo na sto u sobi gde je slavska ikona. Poželjno je da na obredu osvećenja vodice budu svi ukućani sa domaćinom. Zato sveštenik, bar dan ranije, "zakazuje" vodicu, to jest, najavljuje domaćinu u koje vreme tačno dolazi, kako bi svi bili na okupu i molitvi. Kad se vodica osveti, svi ukućani se malo napiju ove osvećene vodice, a od ostatka se mesi slavski kolač.
Na jedan dan uoči slave domaćica mesi slavski kolač. Po meni ono što je najbitnije za slavski kolač jeste da ga domaćica mesi, ne pekar, jer blagoslov onda dolazi u porodicu, da ga sa radošću i ljubavlju pravi, a ne što mora i da ga uz molitvu mesi. Napravite domaći slavski kolač i ukrasite ga sopstvenim ukrasima, sa malo mašte bićete ponosni na svoj slavski kolač.
Slavski kolač se ukrašava simbolima koji treba da prikazuju blagostanje u svakom smislu… Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa i slavskim pečatom. Kolač se mesi od čistog pšeničnog brašna, dodaje se osvećena vodica, koju je sveštenik svetio pred slavu. Na njegovom centralnom delu kolača i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat (slovo) sa slovima IS HS NI KA, ovaj natpis na grčkom znači: Isus Hristos pobeđuje. Sam kolač simboliše Hrista, a vino, kojim se preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Posle sečenja kolača, kolač se iseče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na slavsku trpezu.
Svaki ukras na slavskom kolaču ima simboliku i predstavljaju želje domaćice - ono što želi da ima u svome domu:
- tako krst i slavski pečat predstavljaju veru;
- klas žita (da žitnice budu pune), klas pšenice se pravi od valjka testa debljine prsta koji se zaseca makazicama sa oštrim vrhom, treba da se počne od vrha klasa i reckati naizmenično;
- grožđe (da vinogradi napreduju i označavaju želju da rod dobro rodi), za pravljenje grozda prvo se uzme malo testa i rastanji tako da se dobije jedan tanak valjak kao tračica dužine 10-15cm, traku spiralno uviti tako da obrazuje peteljku, pa napraviti oko 20 malih kuglica raznih veličina i sastaviti u grozd. Oko jednog kraja peteljke se zalepi sa malo vode dva reda kuglica po 3-4 sa svake strane, onda se doda još jedan red kuglica odozgo, a zatim se popune kuglicama mesta tako da se dobije bogat grozd.
- burence (da bude rodna godina i da u kući bude svega), burence se pravi tako što se napravi valjak oko 2-3 cm, u koji se uzdužno utisnu nožem linije, kao da je pravljeno od dasaka. Onda napravite dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu;
- ptičice (simbolizuju mir, zdravlje i veselje, blagostanje i obično se prave tri, jer tako simbolizuju sveto trojstvo), prave se od malih valjkastih delova testa vezanih u čvor sa gornjim delom oblikovanim u glavu, a spljoštenim donjim delom, zasečenim kao rep;
- cvetići - ružice (simbolizuju lepotu, a posebno ako u kući ima mladih devojaka, znače i čistotu i mio miris duše, kao i da deca odrastaju lepa i čista kao ružice. Za ružicu se izvadi 4 kružića kalupčićem sa ravnom ivicom. Jedan kružić se uvije u rolnicu, pa se okruži drugim, treći se stavi na ivicu spajanja drugog, a četvrti na ivicu spajanja trećeg;
Pored navedenih ukrasa domaćica može napraviti i sve drugo što joj padne napamet, a da može simbolizovati napredak za njenu porodicu (kniga, čaša). Uz to se, po nepisanom pravilu na sredinu kolača stavljaju dve ukrštene ravne trake, koje simbolizuju krst, kao simbol Boga i pravoslavlja. A po želji i umeću domaćice, kolač se može ukrasiti i pletenicom, koja se uglavnom stavlja okolo.
Naš slavski kolač spremam po istom receptu godinama, uz male izmene u odnosu na izvorni, to jest ne premazujem ga margarinom.

Sastojci:
  • 1,5 kg. mekog belog brašna, 
  •  1 praška za pecivo, 
  •  2 kašičice suvog kvasca, 
  •  3 jaja, 
  •  2 kašičice soli, 
  •  2 kašičice šećera, 
  •  250 ml. mlakog mleka, 
  •  oko 200 ml. mlake vode, 
  •  100 ml. ulja.
Za ukrase:
  • 200 gr. brašna,
  • 2 kašičice soli,
  • mlaka voda.
Priprema:

Brašno prosejati, zatim u brašno dodati sve suve sastojke, izmešati, napraviti udubljenje u brašnu, dodati jaja, ulje, mlako mleko i polako varjačom zamesiti testo. Količina mlake vode data je okvirno, jer uz pomoć nje ćete formirati testo koje ne sme biti pretvrdo, vec malo mekanije.
Umešeno testo ostaviti na toplom, pokriveno čistom krpom, da odstoji 50 minuta, zatim kad jednom naraste ubutati i ostaviti još jednom da naraste. Kada testo drugi put naraste, rukama ga obraditi i napraviti krug. Prebaciti u šerpu u koju ćete peći kolač, a koju ste predhodno obložili papirom za pečenje (ja koristim okruglu emajliranu šerpu duboku, pa mi je i kolač prilično visok). Premazati umućenim žumancetom, pomešanim sa malo mleka.
Kad ste kolač premazali ukrasiti ga predhodno pripremljenim ukrasima.
 Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni prvih pola sata, a zatim smanjiti na 180 stepeni i peći oko sat vremena.
Ispečen kolač uviti u čistu krpu i ostaviti da omekša.

Priprema ukrasa:

Umutiti brašno, so i mlaku vodu u glatko testo. Posle 15 minuta razvući testo oklagijom. Modlicama vaditi razne oblike za cvetiće, krstiće, ptice i ostalo. Sačekati da se oblici malo prosuše i oblikovati šta volite i lepiti na kolač (da bi se ukrasi bolje zalepili kolač premazati sa malo vode).
Smesa treba da bude elastična, ali tvrđa kako biste mogli da oblikujete željene oblike.
Najbolje je da ukrase spremite dan ranije.

Ovo su naši slavski kolači od prošle i predprošle godine :)...

Ovako se nazdravlja kumici.....

IZVOR

2 коментара:

  1. Lepa prica. Vidi kakvi su patuljci bili...eh...

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je slika od pre dve godine,nije bilo tako davno, sad su skroz velike... Mnogo mi je bila slatka slika morala sam je postaviti :)...

    ОдговориИзбриши