Пратиоци

недеља, 20. септембар 2015.

Ajvar


Prošlog vikenda smo spremali ajvar. Ovo je još jedan recept iz naše zimnice. Inače, recept izvorno potiče iz Prokuplja, od prijateljice Slavice. Hvala joj na jednostavnom i odličnom receptu.


Sastojci:
  • 15 kg. crvenih paprika,
  • 800 ml. ulja (ja stavljam maslinovo, zdravije je),
  • 4 kašike soli,
  • 3 kašike šećera,
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta.
Priprema:

Paprike operite, izvadite peteljke i ispecite, da budemo precizniji pustite muža da ih ispeče. Peteljke vadim pre pečenja, iz jednog jedinog praktičnog razloga, a to je lakše čišćenje.
Pečene paprike stavljajte u veliku kesu, koju držite u neku duboku posudu i pokrijte velikim peškirom kako bin se paprike potparile i lakše čistile.
Očišćene paprike stavite u predhodno dobro opran džak od paprika, okačite negde i ostavite da se cede 2 sata, može i duže, ali je dva sata minimum.
Nakon tog vremena, paprike sameljite na mlin za meso i smesu stavljajte u šerpu u kojoj će te kuvati ajvar.
U samlevene paprike dodajte so, šećer i sirće.
Ulje stavite da se ugreje i bude vrelo i tako vrelim uljem prelijte samlevene paprike, dobro sve izmešajte i ostavite da stoji 30 minuta.
Stavite da se kuva i od momenta vrenja kuvati četrdeset minuta.
Kad ajvar provri, oprane tegle staviti u rernu na 100 C, radi sterilizacije, poklopce očistite alkoholom.
Kad se završi kuvanje, vreo ajvar sipajte u vruće tegle, zatvorite, prevrnite i umotajte ih u ćebe i tako ostavite do sutradan da se ohlade.
Po izvornom receptu idu dve kašike esencije, ja sam to zamenila alkoholnim sirćetom i nikada mi se nije pokvario.
Inače od ove količine paprika iyadke 6 - 7 tegli ajvara, što naravno zavisi od same paprike.

4 коментара:

  1. Jednostavan recept i potpuno fantastican...super je sto si obicno ulje zamenila maslinovim.Bas mi se dopada, sigurno cu probati...

    ОдговориИзбриши
  2. Savrsen je....sa maslinovim uljem je zaista fantastican...kad budes htela da spremas zovi da ti pomognem oko pečenig paprika :)

    ОдговориИзбриши
  3. Bice zimus dosta ajvara.Slavica je smanjila ulja na 600 ml i mogu ti reci da nije se nista promijenilo, a ja ga spremam sa 800 ml i cijedi se cijelu noc (mislim da je bolje a ne izgubi se na kolicini )

    ОдговориИзбриши
  4. De si tetac :)... Meni se ove godine cedio celu noc, nisam osetila razliku. Sto se ulja tice mogu ti reci da razlika velika sa maslinovim.... Probaj obavezno...

    ОдговориИзбриши