Пратиоци

петак, 4. септембар 2015.

Čokoladna torta za polazak u školu



Torta koja je do sada bila nezamenljiva na našim rodjendančićima, deca je obožavaju, a i mama jer se jako brzo sprema.
Izabrali smo je i za početak naše škole i poželeli da nam škola bude slatka baš kao i ova torta :).
Organizovali smo i žurku sa najboljim drugaricama iz vrtića, Kikicom i Milicom, sada drugaricama iz odeljenja, drugarstvo se nastavlja još sigurnih osam godina, a možda i duže!!!!
Žurka je bila lepa i vesela, vatrometom i pesmicama smo uveličali početak našeg školovanja. Prvaci su mi bili jako zadovoljni i srećni....

Sastojci za kore:
  • 3 jaja; 
  •  6 kašika šećera; 
  •  3 kašike ulja; 
  •  3 kašike mleka;
  •  3 kašike kakaa;
  •  3 kašike glatkog brašna; 
  •  1/2 praška za pecivo. 
Sastojci za fil:
  •  300 gr bele čokolade; 
  •  300 gr crne čokolade; 
  •  1/2 litra slatke pavlake; 
  •  125 gr maslaca. 
Sastojci za sirup:
  •  3 dcl vode; 
  •  7 kašika šećera; 
  •  1 dcl toplog mleka;
  •  1 kašika kakaa.
Priprema:
Kore:
Peku se tri kore, a ko tortu želi obložiti fondanom, mora ispeći i četvrtu koru.
Rernu uključite da se greje na 180 C, kalup obima 28 cm oblozite papirom za pecenje.
Po izvornom receptu brasno, prasak za pecivo i kakao se proseje, ja sam u početku to radila, sada više ne, nisam primetila neku razliku..
Mikserom umutite 3 jaja sa secerom dok ne dobijete penastu smesu. Zatim dodate ulje i mleko i sve izmešate, zatim dodate mesavinu brasna brasna, kakaa i praska za pecivo i špatulom izmešate i ujedinite.
Ispete u pripremljen kalup i pečete 20 minuta, zavisi od rerne.
Za vreme dok se peče prva kora, mutite i pripremate drugu, a postupak ponovite tri puta, tako da dobijete 3 kore ili četiri ako tortu prekrivate fondanom..
Dok se kore peku možete pripremiti fil.
Fil:
Na kocke izlomite belu i crnu čokoladu, prelijte slatkom pavlakom. Na laganoj vatri mešajte dok se sva čokolada ne otopi i smesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan maslac. Sve promešajte dok se maslac ne otopi, a smesa postane glatka i sjajna.
Ostaviti da se ohladi i odstoji jer je fil dosta redak, pa je potrebno da se ponovo stisne, a i kada se potpuno ohladi, može ostati i dalje malo ređi pa ako to bude slučaj stavite ga i u zamrzivač. Tako ce vam biti lakse raspodeliti fil po torti.
Sirup:
Kuvajte secer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vreme ugrijte mleko i u njmu rastopite 1 kašiku kakaa. Dodajte mleko i kakao u secer i vodu i nastavite kuvati na laganoj vatri 2 – 3 minata tj. dok se sve lepo ne poveže.
Kad je sve završeno tortu slagati Ovako:
Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil!

Sirup stavljate malo po malo, bolje ce upijati. Nemojte sve odjednom. Možete podeliti na tri  jednaka dela i svaku koru prskati.

Spremala sam je nebrojeno puta do soda i iz iskustav je najbolje da koristite tamnu cokoladu sa minimum 52% kakaa, a bela cokolada moze biti Milka, ja je obično kupujem u Roda marketu.

IZVOR

Jeee vatromet :)...
 Ručkala se slatko :)....
 Presek

2 коментара: