Пратиоци

среда, 30. септембар 2015.

Kiseli krastavčići 1.


I protekla nedelja je bila manje više posvećena spremanju zimnice (krastavčici, paprike u senfu....), konačno završili i okrećemo se uživanju sa dečicom :)...
Na ovaj način krastavčiće spremam već pet godina, bez greške su i nikada se nijedna tegla nije pokvarila.


Sastojci:
  • 20 kg krastavčića, 
  •  6 litara vode, 
  •  2 litra alkoholnog sirćeta, 
  •  200 gr. soli, 
  •  300 gr. šećera, 
  •  biber u zrnu, 
  •  mirođija, 
  •  slačica,
  • lovorov list.
Priprema:

Krastavčiće dobro operite, ja ih perem novim sundjerom za sudove i to sa oštrijom stranom.

 Pomešajte vodu i sirće, dodati šećer i so, dobro izmešajte da se šećer i so otope, nije potrebno zagevati.
 U tegle poredjajte oprane i ocedjene krastavčiće, u njih stavite 10-ak zrna bibera, malo sveže mirođije, slačicu i list lovorovog lista.
 Potom zalijte pripremljenom tečnošću i tegle dobro zatvorite.
 Na dno široke šerpe stavite kuhinjsku krpu i na to tegle krastavaca, nalijte vodom do poklopaca tegli. Pazite da se tegle međusobno ne dodiruju kao ni rubove šerpe.
 Stavite na vatru i zagejavajte vodu do vrenja.
 Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuvane vode, isključite.
 Ako nemate više krastavaca za kuvanje, ostavite u loncu da se ohlade.
 Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod vodu i tankim mlazom hladne vode zamijenite vruću za hladnu.
Iz ohlađene vode izvadite tegle i ponovite postupak spremanja sa sledećom turom. 
Vodite računa da su tegle dobro zatvorene. Proveravajte tako da svaku teglu okrenete naopako…ne sme curiti tečnost. To je bitno da ne bi voda prilikom kuvanja ili hladjenja ušla u teglu.

IZVOR

2 коментара:

  1. Pa po meni jeste. Na ovaj način već pet godina spremam krastavčiće i turšiju, onu drugu verziju probala iz radoznalosti, ali mi je ovaj ipak bolji...

    ОдговориИзбриши