Пратиоци

недеља, 23. август 2015.

Kačamak tučenik



Živimo tako da vodimo trku sa vremenom, nezdrava hrana je sve više prisutna, svuda oko nas preko noći niču kiosci brze nezdrave hrane. Niko se ne pita šta je sa onim starim bakinim receptima, ukusnom i mirisnom trpezom, koja leči i okrepljuje telo i dušu? Takav izvor zdravlja, zamenjen je obrokom brze hrane, samo da bismo sustigli vreme, koje nam, koliko god se mi trudili, ipak za korak pobegne.
Zaboravili smo prirodu,tradiciju i zdrav način života.
U ovom vremenu jurnjave, pokušavam i trudiću se da sačuvam neka tradicionalna i bakina jela od zaborava.
Jedno od takvih je i kačamak Tučenik, za koji sa sigurnošću mogu reći da je jelo koje je "crnogorski proizvod".
Pravljenje ovog kačamaka je nezamislivo bez crnogorskog sira, a tradicija pravljenja sira najstarija je kada je u pitanju proizvodnja hrane u Crnoj Gori. Kvalitet i iskustvo, prenošeni generacijama, je učinilo da sir bude najomiljenije crnogorsko jelo, a uglavnom se proizvodi na sjeveru Crne Gore.
U mnogim crnogorskim restoranima tučenik se služi kao specijalitet, a nažalost mlade domaćice ga i dole sve manje spremaju.
Kačamak tučenik se na dole navedeni način u mojoj porodici sprema generacijama, ovako ga sprema moja mama....


Sastojci:
  • 1.5 kg krompira;
  • tri pregršta brasna;
  • so;
  • sir.
Priprema:

Oljuštiti krompir, iseći na kocke, staviti u šerpu od pet litara i preliti vodom da voda bude prst iznad krompira, posoliti i staviti da se kuva. Od momenta vrenja kuvati 15 minuta...

.......nakon toga preko krompira posuti brašno, kad ponovo provri viljuškom probušite na sredinu i ostavite na laganoj vatri da se kuva još 30-40 minuta.

Ako ima malo više vode ocedite, ali vodite računa da ostane za sjedinjavanje krompira i brašna.


Zatim krompir i brašno mešati i tući kačamarom tučenikom, (tako ga dole zovu). Ovo nije nimalo lako, jer treba dobro mešati dok se ne sjedini krompir i brašno, to jest da bude bez grudvica.


Kad se sve ujednači, velikom kašikom vaditi na tanjir i služiti sa sirom i kiselim mlekom....

Smočani kačamak tučenik, to pravimo tako što u poseban malo dublji tiganj uspemo malo ulja i u njega stavimo oko 300 grama sira, potom pola dobijemog kačamaka uspemo u istopljeni sir i ponovo mešamo dok dobro ne ujednačimo. U smočani kačamak se stavlja i kajmak i to na sredini mešanja i sjedinjavanja sira sa kačamakom. Moja mama, da bi što bolje sjedinila isr i kajmak sa kačamakom, pred kraj meša kašikom za pire, kojom jako brzo sjedini sve sastojke.



Gotov kačamak......

2 коментара:

  1. Ovo je bas dobro, probala sam. Najbolje je sa smederevca... Ih, kako to Rada fino pravi..

    ОдговориИзбриши
  2. Smederevac je nezamenljiv za ovakve stvari, ali dok se trudimo da ga iammo u nekom kutku, moraćemo ga jesti sa elektrike :)...ne umanjuje mnogo ukus :)

    ОдговориИзбриши